Eurooppalaisrodun historia

Eurooppalaiskissa on yksi maanosamme alkuperäisistä kissaroduista. Rodun johdonmukainen kasvatus aloitettiin Ruotsissa 1940-luvulla käyttäen luonnonvalinnan avulla vankoiksi ja terveiksi kehittyneitä lyhytkarvaisia maatiaiskissoja. Vuonna 1949 Euroopan suurin kissakattojärjestö FIFe hyväksyi eurooppalaisen omaksi rodukseen, joten se on yksi vanhimmista tunnustetuista kissaroduista.

Suomessa eurooppalaisten kasvatus aloitettiin 1960-luvulla, ensimmäinen kissa rekisteröitiin maatiaiskissasta noviisiluokan kautta vuonna 1962 ja ensimmäinen pentue vuonna 1966. Eurooppalainen on nimenomaan pohjoiseurooppalainen rotu. Lukumääräisesti suurin sekä väri- ja kuviokirjoltaan laajin eurooppalaiskanta on Suomessa.

Oma rotumääritelmä

Aluksi eurooppalaisilla, brittiläisillä ja kartusiaaneilla oli sama rotumääritelmä. Tilanne oli erikoinen, koska kissaharrastajille ja -tuomareille oli selvää, että kyse oli kolmesta eri rodusta, jotka erosivat toisistaan oleellisesti ja joita tietoisesti kasvatettiin ja näyttelyissä arvosteltiin tämä huomioon ottaen. Viimein vuonna 1982 FIFe erotti brittiläisen ja kartusiaanin omiksi roduikseen ja kaikki kolme rotua saivat omat rotumääritelmänsä. Vuoden 1983 alusta eurooppalainen sai oman rotumääritelmänsä, johon liittyy olennaisesti se, etteivät mitkään rotusekoitukset ole hyväksyttäviä.

Yhteisen rotumääritelmän mukaan kasvatettaessa muissa Pohjoismaissa oli sekoitettu keskenään brittityyppisiä ja eurooppalaistyyppisiä kissoja pyrkimyksenä kasvattaa brittityyppisiä kissoja. Siksi rotujen erottaminen toisistaan oli pitkä ja joissain tapauksissa vaikeakin prosessi. Suomessa oli kuitenkin tehty vain yksittäisiä tällaisia sekoituksia ja lähes kaikki suomalaiset eurooppalaiskissat olivat selvästi eurooppalaisia.

Noviisit

Suomessa on ollut mahdollista rekisteröidä eurooppalaisen rotumääritelmän täyttäviä maatiaiskissoja eurooppalaiseksi kansainvälisten kissanäyttelyjen noviisiluokan kautta. Noviisien avulla rotuun on saatu uusia geenejä, mikä on edistänyt rodun geneettisen monimuotoisuuden ja terveyden säilymistä. Noviisit ovat edelleen tärkeitä, koska tuontikissoista ei juuri ole apua suomalaiselle eurooppalaiskannalle.

Vuoden 2016 alusta noviiseja ei enää ole rekisteröity eurooppalaisiksi, mutta määrittelemättömiksi lyhytkarvakissoiksi (XSH) rekisteröityjä maatiaiskissoja voi käyttää siitokseen rekisteröidyn eurooppalaiskissan kanssa. Kissanäyttelyn tarkistusluokassa tuomarit määrittelevät, voidaanko tämän yhdistelmän pennut rekisteröidä rotumääritelmän mukaisiksi eurooppalaisiksi.

Eurooppalaiskissan historiaa Suomessa

Ensimmäinen suomalainen eurooppalaiskissa, valkoinen sinisilmäinen kastraattiuros Mikko (EUR w, 1960‒1974), rekisteröitiin noviisina Helsingin Rotukissayhdistyksen (nykyinen SUROK) järjestämässä Suomen kaikkien aikojen toisessa kansainvälisessä kissanäyttelyssä Helsingin Messuhallissa 21.‒23.4.1962. Mikko sai rekisterinumeron 80. Mikon omistaja oli Sylvi Leino.

Seuraavina vuosina rekisteröitiin muitakin eurooppalaisia noviiseina, muun muassa Maja Sidorowin omistama musta uros IC Negro Tripp (EUR n) numerolla 159, toinen valkoinen kastraattiuros Mikko Kasimir (EUR w) rekisterinumerolla 160, omistaja Martta Backström ja Irmeli Nenosen omistama hopeatabby IP Petteri rekisterinumerolla 270.

Suurin osa alkuvuosina (1960-luvun alussa) rekisteröidyistä eurooppalaisista oli kastraatteja, mutta IC Negro Tripp jatkoi sukua, ja siitä tuli omistajansa Maja Sidorowin Trippendal-kasvatuksen kantaisä. Maja toimi muutenkin aktiivisesti eurooppalaiskasvatuksen edistämiseksi.

Yksi legendaarisista eurooppalaisista oli 1970-luvulla maineikkaasta näyttely- ja siitosurasta tunnettu Anneli ja Helena Valkosen omistama hopeatiikeri IP/IC Mikael (EUR ns 23) eli Mikko, joka rekisteröitiin noviisina vuonna 1972. Mikko sai rekisterinumeron 2439K. Mikko ja Negro Tripp ovat monen tämänkin hetken eurooppalaisen taustalta, jos sukulinjoja tutkitaan tarpeeksi kauas taaksepäin.

IC Negro Tripp (EUR n) Omistaja: Maja Sidorow Noviisi/Novis/Novice

Kasvatuksen alkuvaiheista nykypäivään

Ensimmäinen suomalainen eurooppalaispentue syntyi 14.5.1966 IC Negro Trippin ja kilpikonnavalkoisen naaraan Anun yhdistelmästä. Pentueen kasvattaja oli Irmeli Kallio (pentueella ei kasvattajanimeä). Samana vuonna syntyi myös pentue 22.9.1966 kasvattajalle Marja-Leena Palervo (kasvattajanimi von Sennehütte). Pentueen vanhemmat olivat IC Negro Tripp ja ruskeatabby Josephina (EUR n 22).

1960-luvun loppuvuosina syntyi muutama pentue vuodessa. Varsinaisesti kasvatus käynnistyi 1970-luvulla. Kannan pienuuden takia noviisit mahdollistivat geneettisesti monimuotoisen eurooppalaiskasvatuksen . Eurooppalaisia kasvatettiin muun muassa kasvattajanimillä Trippendal, Kontukatin ja Frigus.

1980-luku oli eurooppalaiselle hieno vuosikymmen sekä kasvatus- että näyttelymielessä. Eurooppalaisten rekisteröinnit lisääntyivät, ennätysvuonna 1989 eurooppalaispentueita syntyi noin 40 ja rekisteröitiin 128 eurooppalaista. Näyttelyissä oli usein 50‒60 eurooppalaista, silloin tällöin jopa 80. Eurooppalaisia kasvatettiin muun muassa kasvattajanimillä Silkkiturkin, Kissankellon ja Kissakallion.

1990-luvun aikana kasvatus oli vähäisempää. Uusina eurooppalaiskissakasvattajina aloittivat muun muassa Katinhännän, Kuutuulen, Pikku-Piun ja Mäkikatin.

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä eurooppalaiskissojen kasvatus lisääntyi. Muun muassa Feronian, Kassilan ja Pinkkitassun kissalat aloittivat kasvatuksen.

IP Petteri (EUR ns 22) Omistaja: Irmeli Nenonen Noviisi/Novis/Novice

Näyttelymenestys

Näyttelykäytännöt ovat muuttuneet vuosikymmenten kuluessa niin paljon, ettei eri vuosikymmenten näyttelytuloksia ole mahdollista suoraan verrata keskenään. Eurooppalaiset ovat kuitenkin menestyneet hyvin ja aina on ollut tuomareita, jotka erityisesti arvostavat juuri tämän rodun erityislaatuisuutta.

Eurooppa Champion ja Eurooppa Premior tulivat uusina titteleinä käyttöön 1987. Aluksi näitä titteleitä ei saavuttanut serteillä vaan piti olla vähintään värin paras, jotta sai yhden kiinnityksen titteliin. Näitä mainintoja piti olla kolme, joista vähintään yksi ulkomailta. Tämän säännön mukaan vuoden 1988 alkupuolella valmistuivat rodun ensimmäiset kolme Eurooppa Championia: punatabby Turri (EUR d 22), hopeatiikeri Kontukatin Elviira (EUR ns 23) ja ruskeatiikeri Tiikerinsilmän Aku (EUR n 23). Vuonna 1989 valmistui ensimmäinen Eurooppa Premior, ruskeatiikeri Kissankellon Weikka Vesseli (EUR n 23). Näiden kissojen kuvat ovat otsikon SC/SP (EC/EP) eurooppalaiset alla.

IP/IC Mikael (EUR ns 23) Omistajat: Anneli ja Helena Valkonen Noviisi/Novis/Novice